Vikingetræf Moesgaard 2019

MOESGAARD VIKINGETRÆF
Med aktører fra over 15 forskellige lande, er det også et internationalt træf for alle med interesse for vikingetiden. Næsten 600 krigere med familier, 65 heste med tilhørende ryttere og over 70 handelsboder bliver i en uge til en vikingeby, med over 1500 indbyggere.

venstre pil : forrige billede
højre pil : næste billede
p : gå en side tilbage
n : gå en side frem

VIKINGEMARKED SIDEN 1977
Hver eneste sommer siden 1977 er vikinger fra hele verden strømmet til Moesgård Strand, for at deltage i det, som for mange er årets vikingebegivenhed.

I hele Skandinavien, såvel som i resten af Europa, har man gennem årerne taget ideen op og skabt lignende vikingemarkeder. Dette var heller ikke et ukendt fænomen i 1977, men hurtigt blev den idé om et vikingemarked, som blev fostret af museumsinspektør Geoffrey Bibby og museumsansatte Egon Hansen på Moesgaard Museum i 1977, til verdens største af slagsen. Med tiden er Moesgaard Vikingetræf også blevet det ældste.

Oprindeligt ville man skabe et anerledes alternativ til samtidens historiske festspil og festivaler, med fokus på vikingetidens håndværk og kultur. Derfor havde deltagerne på Moesgaard Vikingetræf de første mange år ikke vikingetøj på. Man formidlede håndværk, solgte varer, red islandske heste, sejlede vikingeskibe og lavede mad over bål i overalls, kassebukser og islandsk sweater. Da de første krigere kom til Moesgaard Vikingetræf fra England, iført vikingetøj og med vikingetelte i starten af 1980erne, og med mere eller mindre autentiske våben, blev træffet langsomt forvandlet. I dag er autocampere, villatelte og campingvogne erstattet af vikingetelte i hør og uld, ligesom trangia og primus er afløst af bål og jerngryder.

Lejr og markedsplads bygges op fra bunden uden nogen former for eksisterende bygninger eller installationer. Ganske som Den Store Hær, der ifølge legenden var ledet af Regnar Lodborgs sønner, gjorde det i slutningen af det 800tallet.
I den sidste uge af juli måned mødes over 1000 vikinger på denne markedsplads på Moesgård Strand ved Aarhus til kamp, fest, handel og hygge.

På bare få dage rejser de en kæmpe lejr. Her bruger krigere og ryttere en hel uge på at træne til weekendens store slag og opvisninger, som publikum indbydes til at overvære.
Ganske som i vikingetiden følger handlende og håndværkere i deres kølvand og som noget helt særligt også et rytteri på over 60 heste.

Verdens største vikingetræf
At dyrke vikingetiden som interesse kræver ikke, at man har nordiske aner. Vikingerne selv kom langt omkring på deres togter, og man kan derfor ikke afvise, at de franske, italienske, hollandske, polske, tyske, skotske, russiske, ungarske og amerikanske deltagere i verdens største vikingetræf har ægte vikingeblod i sig.

Moesgaard Museums årlige vikingetræf på fiskermarken ved Moesgård Strand lige øst for museets nye udstillingsbygning er Danmarks første, ældste og på nuværende tidspunkt største vikingetræf.

Vikingetræffet så dagens lys i 1977, hvor museumsansatte sammen med søspejdere og islænderrytterforeninger ønskede at genskabe det gamle Skt. Olai-marked i Aarhus.

Siden er træffet vokset støt år for år, og antallet af deltagere berettiger nu til at kalde Moesgaard Museums Vikingetræf for verdens største af sin slags.